Żeby zrozumieć czym jest propolis, najlepiej dowiedzieć się jak pszczoły go wytwarzają. Głównym składnikiem kitu pszczelego jest substancja którą pszczoły zbierają powierzchni pączków liściowych i kwiatowych. W ten sposób rośliny zabezpieczają własne młode tkanki przed wszechobecnymi drobnoustrojami, ( bakterie, wirusy, grzyby). Pszczoła zbieraczka umiejętnie ściąga tą bardzo lepką substancję, formuje z niej rgudkę, podobnie jak w przypadku pyłku kwiatowego na trzeciej parze odnóży. W ulu następuje dalsza obróbka towaru. Pszczoły z zależności do przeznaczenia dodają pyłkek, wosk, własna wydzieliną. Powstaje przyjemnie pachnąca masa o bakteriobójczym działaniu , którą pszczoły pokrywają wnętrze ula, zalepiają drobne szczeliny, regulują wielkość wlotu do ula kiedy zbliża się zima, pokrywają nim również to co wtargnie do ula jako nieproszony gość, widziałem szerszenie, osy, ćmy, a nawet mysz. Drewno pokryte propolisem jest mniej nasiąkliwe i odporne na działanie grzybów.