Miód Mniszkowy.
Mniszek Pospolity (Taraxacum officinale), mniszek lekarski, mlecz, dmuchawiec, jest wiele nazw na tę wszędobylską roślinę z rodziny astrowatych, z nektaru której pszczoły wytwarzają szlachetny miód mniszkowy zwany niekiedy miodem majowym. Miód mniszkowy jest obecnie rzadko spotykany, ponieważ pszczelarze w okresie jego kwitnienia wywożą pszczoły na pola rzepaku. Kiedy dopisze pogoda i maj jest wystarczająco ciepły, wtedy mniszek pięknie nektaruje, a miód majowy ma wyraźny zapach kwiatów mniszka. Miód mniszkowy jak inne miody wiosenne (rzepakowy, z sadów, klonów, wierzb ) zawiera dużo glukozy, z tego powodu szybko krystalizuje. Jest łagodny w smaku to nie znaczy mdły, wyczuwalny specyficzny aromat . W barwie delikatny jasno żółty.
Po skrystalizowaniu drobnokrystaliczna struktura, ma miłą maślaną konsystencję.
Ten gatunek miodu działa dobroczynnie na wątrobę i cały układ pokarmowo-trawienny, zalecany jest przy długotrwałym przyjmowaniu leków jako środek osłonowy, miód mniszkowy leczy stany zapalne nie tylko żołądka ale również zapobiega stanom zapalnym wątroby, przewodów i woreczka żółciowego jak również przy niestrawnościach i zaburzeniach pracy nerek.Miód mniszkowy stanowi ponadto cenne uzupełnienie kuracji wspomagającej leczenie schorzeń reumatycznych, niedokrwistości z niedoboru żelaza i stanów wyczerpania psychofizycznego.
Z mniszka pospolitego pszczoły zbierają również pyłek kwiatowy, co świetnie ukazuje zamieszczona fotografia.