O przechowywaniu miodu.
Miód jest produktem żywnościowym o bardzo długiej przydatności do spożycia. Duża zawartość cukru konserwuje ten produkt. Nie oznacza to jednak że możemy zapomnieć o jakichkolwiek zasadach jego przetrzymywania.
Co psuje miód? – przede wszystkim wysoka temperatura i światło oraz nieszczelne opakowanie.
Są to czynniki obniżające z upływającym czasem wartość odżywczą miodu.
Światło rozkłada enzymy, wysoka temperatura również a do tego przyczynia się wzrostu związków niekorzystnie wpływających na nasze organizmy, choćby tak zwanego (HMF), który tworzy się w wysokich temperaturach (dotyczy do szczególnie miodów źle – szybko w za wysokiej temperaturze podgrzewanych) w celu doprowadzenia ich do stany płynnego (dekrystalizacja). Ale również tych długo trzymanych w cieple (23C – 28C).
Niekiedy, miody mają tendencję do fermentacji, najczęściej jest to wynik nie dopatrzenia ze strony pszczelarza, który odwirował niedojrzały miód to znaczy taki który zawiera powyżej 20% wody. Taki miód trzymany w cieple pewnikiem sfermentuje i to bardzo szybko. Niektóre gatunki miodów mają tendencje do fermentowania niezależnie do tego jak bardzo stara się pszczelarz. Dla pewności wszystkie mody trzymamy w chłodnych pomieszczeniach. Jeżeli miód znajduje się w szczelnych pojemnikach (n.p. słoik typu twist) to nie musimy się przejmować wilgotnością powietrza. Ale trzeba zdawać sobie sprawę że miód jest silnie higroskopijny i łatwo absorbuje obce zapachy.
Miód powinno się przechowywać w możliwie niskiej temperaturze w ciemności.
Szafka nad kaloryferem nie będzie dobrym rozwiązaniem, najlepsze miejsca do składowania to chłodna piwniczka, lodówka, a nawet zamrażarka.